Mester Popular Prelucrarea lemnului - Impletituri Harlau
Mircea Mihăilescu
Mester Popular Prelucrarea lemnului - Impletituri Harlau reprezinta pagina unde puteti gasi informatii despre Mircea Mihăilescu - Mester Popular Harlau.
Pentru înţelegerea evoluţiei artistice a lui Mircea Mihăilescu câteva repere biografice sunt necesare. S-a născut la data de 2 martie 1952 în Târgu Neamţ. În 1974 a absolvit Facultatea de Construcţii Hidrotehnice din Iaşi. Atracţia pentru lemn a avut-o de pe vremea copilăriei, pe atunci colindând pădurile Neamţului, iar mai târziu, ca inginer constructor, a fost fascinat de codrii de foioase din preajma Hârlăului (judeţul Iaşi), acolo unde l-au „aruncat" Dumnezeu şi ...repartiţiile din anii comunismului. Multe construcţii de natură hidrotehnică din zonă poartă şi astăzi amprenta inginerului Mihăilescu.
A intrat în contact cu lumea artei încă din liceu şi facultate, participând la mai multe expoziţii de pictură şi sculptură. Nu a absolvit nici un fel de studii în domeniul artei. Lucrează din plăcerea de a da formă şi viaţă lemnului. Afirmă adesea că se străduieşte să elimine din fiecare bucată de lemn surplusul de material pentru a evidenţia, la final, partea frumoasă care încântă ochiul sau care transmite un gând, un fior, o emoţie artistică. În lucrările sale, după propria-i mărturisire, încearcă să integreze cele patru elemente esenţiale care ne definesc – lemnul, focul, apa, pământul – „dorind să demonstrez stabilitatea şi continuitatea permanentă a poporului nostru pe aceste meleaguri".
Deşi lucrează de 16 ani, nu a expus lucrările sale până în anul 2010, deoarece a crezut că nefiind absolvent de Arte Plastice lumea, în special cunoscătorii de artă, nu va/vor aprecia ceea ce face. Cu inima strânsă şi mai ales la îndemnul soţiei şi al prietenilor, a expus, cu destul succes, câteva lucrări în 2010 la Casa de Cultură din Hârlău. A urmat expoziţia de la Muzeul Viei şi Vinului din aceeaşi localitate, expoziţie intitulată „În sat. Ipostaze ale satului românesc modern şi contemporan" (curator fiind muzeograful ieşean Mihai Voicu). Mai apoi a expus în parcul Poiana Deleni, din comuna Deleni, judeţul Iaşi (în martie 2011), pentru ca în mai 2011 să participe la manifestarea „Noaptea muzeelor deschise" (Hârlău, Muzeul Viei şi Vinului). După Târgul de Sân Petru (Bacău, 27-29 iunie 2011), în septembrie 2011 este invitat, tot în Hârlău, la expoziţia „Toamna în sat ... când strugurii se coc", iar în perioada 20-21 august 2011 semnează expoziţia personală „Semnele lemnului" în cadrul Zilelor Oraşului Târgu Frumos. O altă expoziţie, cu titlul „Dinspre pământ şi cer", este organizată în perioada 25-27 aprilie 2012 în sala de marmură a Facultăţii de Zootehnie din cadrul Universităţii de Medicină şi Farmacie Veterinară din Iaşi, prezentarea fiind făcută de etnograful ieşean Marcel Lutic. În sfârşit, cea mai amplă şi mai bine realizată expoziţie personală a artistului de la Hârlău, cu titlul „Ascultând lemnul", a avut vernisajul pe 15 iunie 2012, la Ateneul Tătăraşi din Iaşi, fiind prezentată de criticul de artă Aurel Istrati, etnografii Paul Iancu şi Marcel Lutic, precum şi de directorul Ateneului, istoricul Liviu Brătescu. Această expoziţie este capul de afiş al Ateneului pentru perioada estivală 2012.
La capitolul „Colaborări", Mircea Mihăilescu include tot ceea ce a lucrat monumental, cu multă migală şi pasiune, şi adesea a dăruit comunităţii din Hârlău. Astfel, amintim lucrarea monumentală „Fântâna cunoaşterii" donată Bibliotecii Orăşeneşti din Hârlău cu ocazia comemorării morţii poetului naţional Mihai Eminescu (15 iunie 2011), troiţa intitulată „Omagiu viei şi vinului" dăruită Muzeului Etnografic al Moldovei din cadrul Complexului Muzeal Naţional „Moldova" din Iaşi la împlinirea a 5 ani de la inaugurarea Muzeului Viei şi Vinului din Hârlău (20 iulie 2011), troiţa fiind amplasată în parcul muzeului, precum şi o altă troiţă dedicată eroilor necunoscuţi ai neamului românesc din centrul oraşului Hârlău donată Primăriei Oraşului Hârlău (23 aprilie 2012).
Mircea Mihăilescu acordă adesea, cu o savoare şi o vervă deosebite, interviuri despre creaţia sa. Astfel, vocea sa este auzită în ultima vreme pe lungimea de undă a Radio Iaşi, apariţii salutare având la TVR Iaşi şi la postul naţional Favorit TV.
Produse si Servicii
- sculptura lemn
- troite monumentale