Mester Popular Icoane-Pictura Sighisoara

Mester Feier Petru Dorian

Mester Popular Icoane-Pictura Sighisoara reprezinta pagina unde puteti gasi informatii despre Mester Feier Petru Dorian - Mester Popular Sighisoara.


Când ne gândim la icoane pictate știm că ele reprezintă nu doar un obiect de artă sau un obiect religios, ci un melanj al acestor două elemente atât de necesare sufletului uman; deși cuvântul grecesc „eikos”, din care provine termenul de icoană, înseamnă într-o traducere liberă „portret”, icoanele reprezintă nu un portret fizic, ci o imagistică transcedentală a Divinității creatoare, așa cum este Ea percepută de către fiecare artist în parte.

Prima etapă în crearea unei icoane pictate este realizarea desenului; se desenează chipul sfântului sau scena religioasă, cu cât toate detaliile ce urmează a fi definite în faza finală a picturii (deși creativitatea fiecărui artist este un punct esențial în realizarea unei opere de artă, când vorbim despre icoane pictate trebuie avut în vedere faptul că ele trebuiesc realizate în concordanță cu canoanele bisericești). În funcție de suportul material al picturii, desenul se poate realiza în creion (pentru lemn, pânză etc.) sau în tuș (pe spatele picturii, pentru icoane pictate pe sticlă).

După realizarea desenului, trebuie avut în vedere faptul că, odată cu începerea adăugării culorii, desenul poate deveni greu vizibil, fapt ce ar îngreuna respectarea tuturor detaliilor realizate inițial, rezultând icoane pictate care să nu corespundă cu desenul și intenția inițială a pictorului; din acest motiv, următorul pas după desen este incizarea, care practic constă în zgârierea desenului după contur, pentru ca acesta să se poată vedea și după primele straturi de culoare.

Urmează ca suprafața de lucru a viitoarei icoane pictate să fie pregătită pentru aplicarea foiței de aur; acest lucru se realizează prin aplicarea de straturi succesive de serlac (o soluție obținută din rășină shellac, folosită de obicei la poleire, dar și pentru restaurarea obiectelor din lemn) și alcool tehnic, doar pe suprafața pe care urmează a se lipi foița de aur; după ce se finisează suprafața tratată, se aplică cu mare grijă, printr-o tehnică specială, foița de aur (care va avea aderență datorită mixtionului folosit în prealabil – un adeziv special despre care vom vorbi în unul din articolelel noastre viitoare). Urmează un tratament pentru foița de aur deja aplicată, care să îi asigure rezistență, și care să permită lucrul asupra ei.

Abia după ce s-au încheiat toate aceste etape (lucru care poate dura până la 8-9 zile), începe pictura propriu-zisă a icoanei; culorile folosite de ramian.ro sunt atent selecționate, pentru a vă putea oferi cea mai bună calitate prin intermediul acestor icoane pictate, și pentru a rezista la factori externi dăunători. Această etapă presupune pe lângă multă migală, măiestria artistului; acum se aplică umbrele, penumbrele, luminile, blicurile - elemente care definesc fiecare icoana pictată în parte și îi conferă personalitate.

După cum puteți observa, fiecare pas în parte necesită nu doar timp, ci multă atenție, dedicare și respect față de ceea ce înseamnă icoane pictate, și pentru ce reprezintă ele; chiar dacă detaliile sunt tehnice, ele nu pot fi realizare decât cu talent și har. Vom detalia separat fiecare etapă pe parcursul articolelor noastre următoare, oferindu-vă astfel acces (chiar dacă numai virtual) în atelierul ramian.ro, pentru a lua și dumneavoastră parte la ceea ce înseamnă miracolul creării unei icoane pictate.

Galerie foto